Terkut Balilta!

Reilut kaksi viikkoa sitten heitin rinkan (+laukun ja repun) selkään Espoossa kerrostalomme pihassa ja vilkutin poikaystävälle vielä viimeiset heipat autosta. Suuntasin tähänastisen yrittäjäelämäni pisimmälle lomalle. Viisi viikkoa tulisi todella tarpeeseen.

Balille
Lähdön hetki

Tuntuu hurjalle, miten paljon kahdessa viikossa on ehtinyt nähdä ja kokea. Olemme olleet lapsuudenystäväni Villen kanssa Seminyakissa, Ubudissa ja viimeisimpänä Nusa Penidalla, joka sijaitsee noin 30 km Balilta itään. Tällä hetkellä istun loft-asuntomme parvella Canggussa, missä vietämme loman viimeiset pari viikkoa.

Bali-8471
Ubudissa riisipellot ovat iso osa maisemaa
DCIM100GOPROGOPR0553.
Penidan saaren kuuluisin näköalapaikka Kelingking beach on u p e a!

Ensimmäinen ajatus Balista oli lämpö. Heti koneesta noustuamme kostea lämpöaalto tulvahti niskaani. Ei tuskaisaa, vaan juuri sitä mitä oli odotettu pitkään. Ensimmäisen illan jälkeen yritin vetää varovaisia päätelmiä saaresta. Muutaman rannalla nautitun paikallisen oluen jälkeen olin kirjoittanut puhelimeni muistioon kuumuuden lisäksi seuraavat sanat: vehreys, hindulaisuus, ruuhkat, ystävällinen ilmapiiri ja omaleimaisuus.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Bintag maistuu, vaikka en varsinainen oluen ystävä olekaan.

Vilkas liikenne tuntui aluksi tuskastuttavalle. Oikeita ratkaisuja oli vain yksi: hypätä itse skootterin päälle ja sujahtaa osaksi ohi lipuvaa ruuhkaa. Vaikka liikenne näyttää kaoottiselle, en ole nähnyt ensimmäistäkään onnettomuutta. Kaikki ajavat hiljaa. Kenelläkään ei ole niin kiire, että hyvät käytöstavat unohtuisivat. Ville on ajanut enimmäkseen ja minä olen saanut keskittyä katselemaan maisemia. Skootterin tarakalla istumisesta on löytynyt yksi miinuspuoli. Häntäluu on ottanut sen verran monta osumaa, että istumaan asettuminen pitää tehdä nykyään poikkeuksellisen varovaisesti.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Liikenne Canggussa

Opin jo päivässä, että Balin charmia on mahdotonta vastustaa. Olen reissannut kohtuullisen paljon, mutta Bali nousee siitä huolimatta kolmen kärkeen. Tämä pieni Indonesian saari sijaitsee 8 astetta päiväntasaajasta, joten lämpöä todella riittää. Nyt on sadekausi, mutta Ubud-viikkoa lukuunottamatta sateita ei ole juuri näkynyt. Jos sataa, sade kestää muutamia minuutteja.

Loistavat kelit ovat kuitenkin vain pieni osa Balin vetovoimaa. Rento fiilis on ehdottomasti lähes 4 miljoonan asukkaan saaren paras valttikortti. Balilaiset ovat lähes poikkeuksetta hyväntuulisia ja hyväntahtoisia ihmisiä. En ole vielä kertaakaan saanut huonoa palvelua ravintoloissa, hotelleissa tai missään muuallakaan. Paikalliset ovat aina valmiita auttamaan ja juttelemaan, vaikka englanti ei täysin sujuvasti taipuisi. Tämä johtuu varmasti osittain kulttuurista, uskonnosta ja turismin valtavasta merkityksestä.

Hindulaisuus bali-8476
Muuten… Huomaatko miten sama ilme tällä patsaalla on kuin minulla tuossa ylempänä 😀

Uskonto on Balilla elämäntapa. Balin hindulaisuus näkyy värikkäänä katukuvassa ja kuuluu olennaisesti balilaisten päivärytmiin. Joka talon tai putiikin edestä löytyy pieniä uhrilahjoja ylijumala Sang Hyang Widhi Wasalle ja muille hindulaisuuden pääjumalille. Temppeleitä on joka nurkalla. Koskaan ei voi olla varma, milloin ja missä käynnistyy seuraava seremonia. Ajoimme Ubudissa sattumalta skootterilla keskelle seremoniakulkuetta. Väistelimme naisia, jotka kantoivat päänsä päällä hulppean korkeita hedelmä- ja kukka-asetelmia.

Balilaiset uskovat myös karmaan. Ehkä tästä syystä skootteriamme ei samaisella reissulla varastettu, vaikka avaimet unohtuivat puhtaasta huolimattomuudesta johtuen virtalukkoon. Karman kosto tosin seuraa vielä yhtä ihmistä, sillä Villen kypärä lähti erään kauppareissun aikana kävelemään. Se onkin ainoa negatiivinen asia, joka on tapahtunut koko reissun aikana!

Riemukseni olen huomannut, että matkabudjetissa pysyminen ei ole ongelma. Tässä muutama esimerkki hintatasosta:

  • Hotellit (keskitaso) noin 30€/yö eli kahteen pekkaan 15€ per tyyppi
  • Kuljetus kahdelle matkasta riippuen (2-35km) parista eurosta 30 euroon
  • Illallinen kahdelle sis. ruoat ja juomat 6-20€
  • Skootterivuokra reilut 3€/päivä
  • Hieronta (1h) 10€
  • Vesipullo (1,5l. Hanavesi ei ole juotavaa) 0,65€

Viimeisenä faktana haluan mainita ikuisen rakkauden kohteeni eli ruoan. Seminyak-Canggu -akselissa se on fantastista. Kasvissyöjänä olen saapunut paratiisiin. Ruoka on yleensä lähituotettua ja siksi aina tuoretta. Annokset maksavat eurosta noin viiteen euroon paikasta riippuen. Simppeli Nasi Goreng on lähempänä hintahaarukan alapäätä ja hipsterpaikkojen silmiä hivelevät Instagram-annokset hintahaarukan yläpäätä. Perinteinen balilainen ruoka on aavistuksen tulista ja sisältää riisin lisäksi kasviksia, kananmunaa ja kanaa/kalaa. Erittäin simppeliä, erittäin herkullista. Uusin ihastukseni on paistettu/friteerattu tempe. Terveellisesti syöminen on helppoa, mutta osittain mahdotonta, sillä jäätelökioskit huutavat (liian usein) nimeäni ja heikko mieleni myöntyy joka kerta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Passionsorbettia ja snickersjätsiä Old Man’sissa
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Vegeleipä kikhernepihvillä ja salaatilla @ The Koop Roaster & Cafe
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Aamupala suomalaisen Emmin pyörittämässä sukelluskeskus Sanctumissa Nusa Penidalla

Päivät täällä Balilla ovat koostuneet rentoutumisesta, syömisestä, joogasta ja skootteroinnista. Ensimmäisen viikon ajan ajatukset pyörivät vinhaa päässä, eikä oikeaa unirytmiä tuntunut löytyvän millään. Yrittäjänä on vaikeaa unohtaa kaikki työkuviot ja keskittyä vain hetkeen. Viime aikoina on myös tuntunut, että itsellä ja monilla lähipiirissä on huolia, eivätkä ne ajatukset tuntuneet jättävän minua rauhaan. Tällä viikolla olen huomannut, että saatan istua pitkiäkin hetkiä ajattelematta oikeastaan mitään. Rauhallisuuden tunne on löytymässä. Ehkä joogalla on myös oma osuutensa tähän.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Rentoutumista rannalla. Pitkähihainen päällä, koska suojakertoimista huolimatta olkapäät kärähti huolella.

Lomalla parasta on ollut tehdä juuri niitä asioita, joihin normaalisti arjessa ei ole aikaa. Kulttuuriin tutustumisen, kahvin lipittämisen ja maisemien ihastelun lisäksi olen lukenut kirjoja varpaat hiekassa. Viisi kirjaa ja kuudes (Alex) on menossa. On uskomatonta miten paljon lukeminen antaa uusia ajatuksia ja avaa perspektiiviä. Miten paljon olenkaan kaivannut kirjoja ❤ Netflixistä on tullut katsottua luonto-ohjelmia. Niitä katsoessa ymmärtää miten pieni murunen tätä maailmaa todellisuudessa onkaan. Surffileffa Givenin kuvakerronta on jotain älyttömän upeaa, suosittelen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
varpaat hiekassa ja kirja kädessä.

Kerron Ubudista, Nusa Penidasta, kokkikurssista, joogasta ja balilaisesta kulttuurista enemmän seuraavissa postauksissa, jottei tästä kirjoituksesta tule aivan loputon. Molemmat paikat, Ubud ja Nusa Penida, ovat ihastuttaneet. Ehkä jopa enemmän kuin tämä Canggu. Ruoka on kuitenkin riittävä syy viettää täällä viimeiset pari viikkoa. Surffilaudalle on tarkoitus nousta ylihuomenna. Kerran olen kokeillut Australiassa ja silloin pääsin laudan päälle pystyyn. Saas nähdä miten käy tällä kerralla. Surffaaminen saa kuitenkin jäädä vähemmälle, sillä tarkoitus on joogata päivittäin. Surffihommista kiinnostuneiden kannattaa tsekata Nooran blogipostaus Balilta.

DCIM100GOPROGOPR0492.
Seminyakin biitsi

Miten lohduttavaa onkaan ajatella, että reissu on vasta puolessa välissä! ❤

Ps. Jos muuten haluat nähdä päivittäistä elämääni Balilla, ota seurantaan @reetta_kallio Instassa. Insta-stooreja tulee lähes joka päivä.

Kirjoittaja:

Kolmekymppinen daami, joka etsii tasapainoa elämään.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s