Omenasieppari valmistaa vastuullista mehua, jossa on mahdollisuuksien maku

Tuijotan hämmentyneenä lähikaupan mehuhyllyä. Eihän tämä voi pitää paikkaansa. Hyllyltä ei löydy ensimmäistäkään purnukkaa, jonka sisältö olisi kotimaista.

Jotain suurta on tapahtunut omassa ruokaostoskäyttäytymisessä. Ennen tärkeimmät tekijät olivat maku ja hinta. Nyt mieleen nousee yhä useammin kysymys: missä tämä tuote on tehty, kuka sen tehnyt ja minkälaista yritystä tuen, kun valitsen tämän tuotteen.

Kysyin somessa jokin aika sitten, mitkä kotimaiset yritykset toimivat poikkeuksellisen vastuullisesti. Sanna Pykäläisen Omenasieppari nousi esiin. Liiketoimintaidea on mielestäni kerrassaan nerokas ja tuo samalla kotimaisen mehun takaisin kuluttajien ulottuville.

Seison sateenvarjon alla espoolaisen omakotitalon pihassa. Olen juuri saanut kutsun tutustumaan Omenasiepparin toimintaan. Sää on sekaisin. Sataa, paistaa, sataa ja paistaa. Tämä ei kuitenkaan näytä hetkauttavan neljää omenasiepparia, jotka hyppäävät tottuneesti ulos pakettiautosta. Velillä, Millalla, Atella ja Maikulla on hymy on herkässä. Piha on viikon viimeinen etappi. Takana on työntäyteinen, mutta mukava viikko.

Susanna haave Omenasiepparin taustalla on, ettei mikään tai kukaan mene tässä maailmassa hukkaan. Tässä tapauksessa puhumme omenoista, osatyökykyisistä ja vaikeasti työllistyvistä ihmisistä. Susannan yritys kerää Uudellamaalla lahjoituksena saatuja ylijäämäomenoita ja tekee niistä mehua. Omenoita keräämään on palkattu mm. kehitysvammaisia, autismin kirjon henkilöitä ja syrjäytymisvaarassa olevia nuoria. Työntekijät on löydetty Kehitysvammaliiton ja Autismisäätiön, sekä Helsingin ja Vantaan tuetun työllistymisen palveluiden kautta. Kahden ohjaajan lisäksi palkattuja on peräti 11. Kyseessä on kunnon työpaikka, ei harrastustoiminta, joten kaikki saavat työstään kunnollisen palkan. Parasta tässä työpaikassa on, että se avannut mahdollisuuksia itsenäisyyteen, vaikuttamiseen ja ennen kaikkea uusiin unelmiin.
Omenasieppari-8150

Omenasieppari-8222

Vuoriharjulaisen talon edustalla on kaksi omenapuuta. Omenat näyttävät juuri oikean kypsyisille. Tiimin ohjaaja Maikku nappaa käteensä testiomenan. Ensimmäisen puun omenat ovat loistavia ja toisenkin riittävän hyviä. Työt voidaan aloittaa.

Omenasieppari-8207

Vaikka pientä perjantaiväsymystä on ilmassa, työskentely etenee sutjakkaasti. Urakka aloitetaan haravoimalla ja lajittelemalla maahan tippuneet omenat. Puussa olevat omenat tipahtelevat pienen ravistelun jälkeen puiden alle asetellun pressun päälle. Omenat lajitellaan laatikoihin ja siirretään pakettiautoon.

Omenasieppari-8225

Omenasieppari-8236

Omenapuiden omistaja käväisee pihan puolella. Kysyn mistä he saivat kuulla Omenasiepparista. Suosittelut tulivat työkavereiden kautta. Omenoita tuli enemmän kuin he pystyivät hyödyntämään, joten lahjoittaminen tuntui hyvälle ajatukselle. Suositteluilla onkin ollut iso rooli Omenasiepparin toiminnalle. Koko satoa ei tarvitse lahjoittaa, vaan jokainen voi valita tarpeettoman osan sadosta.

Omenasieppari-8274

Jututan lajittelun lomassa Maikkua, joka on ollut Omenasiepparin toiminnassa mukana lähes koko kesän ajan. Sosionomitaustainen Maikku on viihtynyt Omenasieppareissa hyvin. Tasapainoisen ryhmädynamiikan ylläpitäminen on tärkeää, kun tiimi sisältää hyvin erilaisia persoonia. Maikku on erityisen vaikuttunut työntekijöiden sitoutuneisuudesta. Kaikki tietävät oman roolinsa ja hommat tulee aina tehtyä.

Omenasieppari-8268

Piha näyttää siistille. Kaikki omenat on lastattu pakettiautoon. Perjantain viimeinen etappi on puristamo. Omenat puristetaan vielä saman päivän aikana, jotta mehu olisi mahdollisimman tuoreen makuista. Kesän aikana omenoita poimitaan lähes 27 000 kiloa ja mehua puristetaan yhteensä n. 20 000 litraa.

Omenasieppari-8145

Omenasiepparin toimintaan tutustumisesta on vierähtänyt reilu viikko ja saan vihdoin käsiini Stockmannin Herkusta kaksi pullollista Omenasieppari-mehua. Odotan raikasta ja ehkä jopa hieman kirpsakkaa makua. Mehu maistuu juuri siltä mitä odotin. Täydellinen aamiaismehu. Jokainen satsi mehua on erilainen, joten seuraavan pullon mausta en osaa vielä sanoa mitään. Jätän sen kaappiin odottamaan seuraavaa erityistä hetkeä.

Lähetän tyytyväisenä Susannalle vielä kiitosviestin siitä, että hän on tuonut kotimaisen mehun takaisin aamiaispöytääni.

————————————-

Haluatko sinä lahjoittaa ylijäämäomenoita? Tee se tästä.

Haluatko tukea Omenasiepparin toimintaa ostamalla mehua? Jälleenmyyjät ovat:

Stockmann Herkku

Kansallismuseon kauppa

Kirjoittaja:

Kolmekymppinen daami, joka etsii tasapainoa elämään.

2 thoughts on “Omenasieppari valmistaa vastuullista mehua, jossa on mahdollisuuksien maku

  1. Kiva että tätä tehdään nyt Suomessakin. Luin monta vuotta sitten identtisestä, kansainvälisesti palkitusta toiminnasta Norjassa. Ei siis mikään uusi keksintö mutta kaikinpuolin hyvä ja kannatettava idea. Harmi vaan että omenasesonki on niin lyhyt.

    Tykkää

    1. Susanna sai kuulla ideasta Norjassa ja halusi tuoda samanlaisen yritystoiminnan myös Suomeen. Norjassa oltiin innostuneita tästä, joten he auttoivat Susannan alkuun Omenasiepparin kanssa. Omppukausi on tosiaan aika lyhyt. Sato taisi jäädä vielä tänä kesänä viivästyneiden kelien vuoksi viime vuotta pienemmäksi. Toivottavasti ensi vuonna taas runsaampi:)

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s