Kirpputorit ovat unohdettu mahdollisuus

Olen käynyt elämäni aikana noin 5 kertaa kirpputorilla. Edellinen kirppisvisiitti taisi olla Helsingin jäähallissa vuonna 2014. Poistuin paikalta tyhjin käsin. Syy tähän on yksinkertainen – en osaa etsiä kirppiksiltä mitään.

Ymmärrän hyvin, miksi kirpputoreja ei osata ajatella shoppailuvaihtoehtona. Mielikuvilla on valtava merkitys. Kauniisti somistetussa liikkeessä on helppo kuvitella itsensä uusissa vaatteissa, entistä tyylikkäämpänä. Liikkeen myyjät kuvailevat lukuisia tilanteita, joissa voit uutta vaatekappalettasi pitää. Tässä vaiheessa on helppo innostua lisäämään myyjän luettelemaan listaan vielä seuraavana viikonloppuna vietettävät syntymäpäiväjuhlat ja puolen vuoden päässä häämöttävät pikkujoulut. Ostopäätös on tehty. Kirpputorivaatteista on sen sijaan vaikea kuvitella päälle mitään. Kellertävä valaistus, huonosti esillä olevat vaatteet ja tunkkainen haju eivät varsinaisesti huuda mielikuvaa tyylikkyydestä.

Halusin antaa kirpputoreille uuden mahdollisuuden kolmesta eri syystä.

 1. Haluan tehdä jatkossa eettisempiä kulutusvalintoja
 2. Haluan vähentää vaatteisiin käyttämääni rahamäärää (kuinka paljon rahaa vaatteisiin menee? Kts. aiheeseen liittyvä blogikirjoitus)
 3. Tyylini on muuttunut entistä ajattomampaan ja skandinaavisempaan suuntaan, joten vaatekauppojen vaihtuvat trendit eivät enää kiinnosta samalla tavalla kuin ennen

Minun ja kirppislöytöjen välissä oli  edelleen sama ongelma kuin kolme vuotta sitten. En yksinkertaisesti löydä kirppiksiltä mitään. Samalla muistin Jennan, kuvajournalistin ja bloggaavan kirpputorispesialistin, joka pystyisi osoittamaan kirpputorien todellisen potentiaalin.

Kirpputorit_Relove

Tapasimme Jennan kanssa Relovessa Töölössä ja kävimme päivän agendaa läpi. Kolme kirpputoria ja missiona löytää muutama syksyvaate ja jotain tulevalle Balin matkalleni. Relove valikoitui aloituspaikaksi syystä. Noora Hautakankaan perustamasta Relovesta löytyy kirppispuolen lisäksi suosittu kahvila. Hummus-avokadoleipää syödessäni kuikuilin kirppisrekkien suuntaan. Missio ei enää näyttänyt ollenkaan toivottomalle. Relove tekee siisteydessään ja nykyaikaisuudessaan kirppiksille oikeutta. Ennen kuin hyökkäsimme vaatteiden kimppuun, halusin tietää miten Jenna on päätynyt yrittäjäksi, joka on onnistunut yhdistämään kirpputorit osaksi omaa liiketoimintaa.

Jenna kertoo kaiken lähteneen liikkeelle jo lapsuudesta. Hänen isänsä kiersi kirppareita aktiivisesti ja Jenna kulki siinä sivussa mukana. Ensimmäinen hankinta oli My Little Pony. Ponilauma kasvoi nopeasti ja pääluku saavutti 500:n merkkipaalun. Lopulta ponit jäivät ja seuraavaksi toreilta etsittiin merkkivaatteita. Paluuta ei ollut. Viime vuonna Jenna päätti lopettaa media-alan määräaikaisissa pesteissä rimpuilun ja lähteä toteuttamaan unelmauraa yrittäjänä, johon kirjoittamisen ja kuvaamisen ohella kuuluu kirpputorit. Jenna toimii kirpputoreilla shoppailuapuna ja stailaa kuvauksia kirpputoriaarteilla. Lapsuushetkistä lähtien kirpputorien suurin juju on ollut löytämisen ilo. Koskaan ei voi olla varma, mitä seuraavalla kerralla löytää.

Kirpputorit_Relove-7928

Kirpputorit_Relove-7932

Reloven herkullisen aamupalan jälkeen suuntasimme rekkien kimppuun. Aluksi tuntui, etten osaa nostaa esiin mitään järkevää. Jennan antamat vinkit auttoivat alkuun:

 • Etsi katseella sopivia värejä ja tunnustele hyviä materiaaleja
 • Katso valitsemasi vaatteen merkki, materiaali, näppituntuma, tuoksu ja yleiskunto läpi kunnolla
 • Kiinnitä huomiota erityisesti helposti kuluviin kohtiin, kuten kainaloihin
 • Kokoja ei kannata tuijottaa liikaa

Johan alkaa löytyä! Löytämisen ilo on suurimmillaan, kun kiskaisen rekistä esiin Samujin raitapaidan. Lopulta kannan mukanani kuutta vaatetta, joista päädyn ostamaan kolme. Ja olemme vasta ensimmäisessä paikassa! Hintataso Relovessa on muita kirppiksiä korkeampi. Hintataso johtuu osittain siitä, että paikasta löytää runsaasti merkkituotteita. Tässä syystä lompakko keventyi jopa 55€:lla.

Kirpputori_samujipaita-7973

Merikadun Kaivarin kanuuna on retkemme toinen etappi. Itseäni miellyttävä valikoima on selkeästi suppeampi, mutta tyhjin käsin en joudu poistumaan. Matkaan lähti priimakunnossa oleva Zaran takki 20€:lla.

Viimeisenä saavuimme Kampin kirpputorille. Isken silmäni välittömästi luonnonvalkoiseen vekkihameeseen. Oikea koko ja hinta 3€. Jatkoon! Jenna sanoo Steve Jobsin elämänkerran olleen paras kirja, jonka hän on koskaan lukenut. Matkalukemista Balille 3€:lla. Napatoppi korkeavyötäröisten shortsien seuralaiseksi 1,50€. Loppusumma 7,50€. Palvelua oli suorastaan törkeää, mutta vierailu jäi kuitenkin selkeästi plussan puolelle.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kiitän Jennaa avusta ja painelen onnessani kohti kotia. Tiedän jo nyt, ettei seuraavaa kirppisvisiittiä ei tarvitse odottaa kolmea vuotta. Olen koukussa.

Haluatko alkuun kirppisten kanssa, mutta et tiedä mihin suunnata? Aloita näistä Jennan suosittelemista paikoista/tapahtumista:

Kattavamman listauksen kirpputoreista löydät Jennan Kirpputorilta kotoisin blogista.
Minkälaisia kirppiskokemuksia teillä on?

Kirjoittaja:

Kolmekymppinen daami, joka etsii tasapainoa elämään.

5 thoughts on “Kirpputorit ovat unohdettu mahdollisuus

 1. Kirpparit on ihan loistopaikkoja! Tykkään jostakin syystä kovasti kierrellä kirppareita, vaikka harvemmin teen mitään superhyviä löytöjä. Parhaimmat löydöt olen tehnyt second hand -liikkeistä, Fidasta ja UFFista.

  Tykkää

  1. Moikka Piia! Tykästyin kovasti itsekin, nyt kun osaan etsiä sieltä vaatteita. Mainitsemasi second hand -liikkeet, Fida ja UFF lähtevät ehdottomasti tutustumislistalle. Kiitos vinkistä ❤

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s