Miksi valitsen eettiset kananmunat

Millä perusteilla valitset käyttämäsi kananmunat? Helpon saatavuuden, hinnan, eettisyyden vai jonkin muun perusteella? Mitä enemmän aiheeseen perehdyn, sitä vakuuttuneempi olen siitä, ettei hinta ole yksinään ratkaiseva tekijä.

Maistoin eettisesti tuotettuja ja hyvänmakuisia Friida-munia ensimmäistä kertaa kertaa Hotelli Helkan aamupalalla puolisen vuotta sitten. Otin yhteyttä Vaahteramäki Farmingin eli Friida-munien tuottajaan Mikkoon ja pyysin häntä kertomaan, mitä meidän tulisi tietää valitessamme kananmunia.

“Jos ostat kananmunia, joiden rasiahinta alkaa eurolla, siitä ei jää yhtään rahaa kenellekään. Ei tuottajalle, pakkaajalle tai kauppiaalle. Eniten siitä kärsivät kanat, sillä kanojen hyvinvointiin ei jää rahaa investoitavaksi”, Mikko kertoo.

“Vaahteramäki Farmingissa kohtaa omat kiinnostuksen kohteeni ja intohimoni. Saan pitää eläimistä hyvää huolta ja kertoa siitä asiakkaille suoraan. Friida -ulkokananmunamme ovat Suomen eettisimpiä munia. Free range on kaiken ydin. Kanat saavat ulkoilla ympäri vuoden ja päättää itse mitä tekevät. Meitä kiinnostaa myös kukkopoikien kohtalo. Normaalisti ne päätyvät noin vuorokauden ikäisenä poistoon. Me kasvatamme kukkopojat ja ne saavat ulkoilla vapaasti. Munintansa lopettaneet kanat tarjoamme asiakkaillemme keittiöön, emmekä myy niitä turkistarhoille rehuksi.”

“Onnellinen kana on rauhallinen kana. Kana on parvilintu, ne viihtyvät ryppäänä ja nukkuvat kylkikyljessä. Me haluamme kuitenkin antaa niille vapauden valita mitä tekevät, joten tilaa on oltava reippaasti ympärillä. Onnellisten kanojen munia menee nykyään Eggspressin kautta 75 000 kappaletta viikossa.”

14332973_1771221506461979_2263185873256680767_n
Kuva: Vaahteramäki Farming
Eettiset kananmunat_1
Kuva: Vaahteramäki Farming
Eettiset kananmunat_2
Kuva: Vaahteramäki Farming

Kuten Mikko mainitsi, kalajauhottomia ja GMO-vapaita Friidoja voi tilata kotikäyttöön Eggspressin kautta. Eggspress eli niin sanottu munataksi kuljettaa munat jakelupisteisiin ympäri eteläistä Suomea. Lähin kuljetuspysäkki Espoossa on vain kilometrin päässä kodistani. Kenno (30 munaa) maksaa 8€. Hinta on mielestäni vähintäänkin kohtuullinen. Ensimmäinen tilaus on jo laitettu eteenpäin.

En malttanut olla kysymättä Mikolta loppuun kumpiko tuli ensin: muna vai kana.

“(Naurua) Evoluutiota ajatellessa ensin tuli muna, mutta Vaahteramäkeen tuli ensin kanat.”

– Reetta

 

 

Kirjoittaja:

Kolmekymppinen daami, joka etsii tasapainoa elämään.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s