Vaatteiden ostamisesta on tullut helvettiä – mikä on aidosti eettistä?

Haaveilin talvella pitkästä villakangastakista. Sopivaa ei tullut vastaan, kunnes eräs päivä silmääni osui täydellinen yksilö. Takista pulitettu rahamäärä kirpaisi syvältä, mutta perustelin ostoksen itselleni sen laadulla. Takki tuntuu ihanalta päällä, se on lämmin ja kaunis.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Myyjä kertoi minulle ennen ostopäätöstä takin valmistusmateriaalit. Noin 80% villaa. Sen korvani kuulivat, mutta aivot eivät rekisteröineet mitä olivat loput 20%. Tänään istuessani bussissa kurkistin saumaan ommeltua lappua. 20% angoraa. Flashback Facebookissa näkemääni videoon. Videoon, jossa angorakaneilta revitään turkkia irti niiden ollessa kiinnitettynä pöytään. Pidättelen kyyneleitä. Yhtäkkiä koko takki tuntuu iljettävältä.

Kyyneleet saattavat olla liioittelua, sillä angoravillaa voidaan kerätä kaneista muutoinkin kuin repimällä. Tosin kanien kasvattaminen ylipäätään karvan takia ahtaissa häkeissä ahdistaa ajatuksena. Päätin tutustua kyseisen merkin nettisivuihin. Luulisi, että italialaiselle luksusbrändille olisi välttämätöntä ottaa kantaa tuotantoketjun alkupään osuuteen. Ei sanaakaan. Pikainen googletus ei myöskään tuottanut tuloksia. Päädyin kirjoittamaan heille sähköpostin, jossa tiedustelen angoravillan alkuperää ja keräystapaa. Jännityksellä jään odottamaan vastausta (jos sitä edes saan).

Villan tuottaminen on myös asia erikseen. Tuntuu, että kaikissa materiaaleissa on omat ongelmansa. Jos eläin ei kärsi, luonto kärsii. Tähän päälle vielä lapsityövoima ja heikot työolot. Mitä enää uskaltaa ostaa? Tästä lähtien katson taatusti tarkemmin, mistä materiaalista ja missä vaate on valmistettu. Sekään ei vielä kerro kaikkea, mutta ainakin se on alku.

Oletteko te perehtyneet aiheeseen syvemmin? Kuulisin mielelläni aiheesta lisää, sillä olen (noloa kyllä) nyt vasta herännyt kunnolla kysymyksen äärelle. Olisi myös mahtavaa, jos joku voisi vinkata eettisiä vaatemerkkejä, joihin sijoittaa jatkossa. Kotimaisia mielellään tai ulkomaalaisia, jotka tukevat tuotantoprosessin läpinäkyvyyttä.

Kirjoittaja:

Kolmekymppinen daami, joka etsii tasapainoa elämään.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s