Varmuus omaan tyyliin tuli vasta iän myötä

Näin sattumalta erään 13 vuotta vanhan videopätkän, jossa olin mukana. Isovanhempien vierailulle olin valinnut päälleni farkkuminihameen ja vaaleanpunaraidallisen venekaula-aukkoisen topin. Iso kaulakoru ja epäonnistuneesti blondattu tukka viimeisteli kokonaisuuden. En tiennyt itkeä vai nauraa, niin järkyttävälle näytin. Ihmettelin, miten äitini oli päästänyt minut isovanhemmille sen näköisenä.

Toisaalta, muistan kuinka ylpeä olin vaatteistani silloin. Farkkuhame oli tuohon aikaan juttu ja halusin, että hameeni olisi hieman erilainen kuin muilla. Ompelin hameen itse isäpuolen vanhoista farkuista. Muistan, kuinka äitini seurasi hieman huolestuneen ja aavistuksen ärsyyntyneen näköisenä, kun kaivoin jälleen kerran ompelukoneen esiin. Ompelin myös oman peruskoulun päättäjäismekon. Tykkäsin siitä todella paljon. Mekko itsessään oli kohtuullisen soma, mutta kysymykseksi jäi, miksi välttämättä halusin yhdistää siihen kuluneet tennarit. Kaikilla muilla oli luonnollisesti korkokengät. Musta oli kiva näyttää vähän erilaiselle.

Jotain tapahtui lukio- ja ammattikorkeakouluopiskelun aikana. Omat ompelukset alkoivat näyttää tyhmälle ja oli tärkeämpää näyttää samalle kuin kaikki muutkin, kuulua joukkoon. Muistan hetken yläasteen lopussa, jolloin päätin, etteivät värit ole enää hyvä asia. Odotin bussia Omenan luona päälläni (jälleen) farkkuhame, pitkät värikkäät raidalliset sukat ja punaiset nahkakengät. Pysäkillä ollut tyttöporukka hihitti kokonaisuudelleni. Itsevarmana tyyppinä olin ensin ihmeissäni – raitasukat on juuri se juttu tässä upeassa asussa. Hetken päästä aloin epäilemään. Ehkä sukat todella oli hieman liikaa.

Jonkin ajan kuluttua vaatekaappiani hallitsi musta, valkoinen ja tummansininen. Siinä mallissa, mikä silloinkin sattui olemaan yleisessä suosiossa. Hurjana päivänä myös punainen oli ok, mutta vain mustan tai valkoisen kanssa. Eipä tarvitsisi kenenkään hihitellä. Tyyli muuttui, koska niin oli helpompaa. Sai olla rauhassa ilman erityishuomiota.

Pukeutumisen tasapäistäminen ei ollut traumaattista, mutta oman tyylin löytäminen sen jälkeen oli haastavaa. Vasta nyt viimeisen parin vuoden aikana olen alkanut löytämään oman juttuni. Tiedän mitkä vaatteet näyttävät minulta. Ihastelen usein trendikkäitä kokonaisuuksia Instagramissa, mutta tiedän jo, ettei jokainen uusi muodin käänne ole minua varten. Eikä tarvitse ollakaan. Totta kai joskus muotiin tulee asioita, joista tykkään kovasti.

Nykyään pidän ennen kaikkea monikäyttöisistä, klassisen tyylikkäistä ja aikaa kestävistä vaatteista. Väritkin ovat sallittuja. Ei tyyliäni vieläkään kovin villiksi voi kutsua, mutta toisaalta en mä ole kovin villi persoona.

Ehkä oman tyylin löytäminen johtuu aikuistumisesta sekä työ- ja ystäväpiirin muutoksista. Välitän vähemmän mitä muut ajattelevat. Työskentelen luovien ihmisten kanssa, joilla kaikilla on oma persoonallinen staili. Ihastelen heidän kykyään heijastaa persoonallisuus niin vahvasti koko olemukseen ja toivon, että oma tyylini kuvastaa myös minua tyyppinä.

Oma ylpeyteni tyylistäni aikoinaan oli varmasti myös se syy, miksi äitini antoi minun kulkea minkälaisissa vaatteissa tahansa halusin. Miksi tuhota kenenkään mielikuvaa siitä, mikä näyttää hyvältä tai oikeanlaiselta. Mitä vanhemmaksi tulen, sitä enemmän ajattelen, ettei oikeanlaista olekaan. On vain erilaisia.

Tällä hetkellä en omista ensimmäistäkään farkkuhametta, mutta mistäpä sitä tietää, vaikka joku päivä laitan taas ompelukoneen käyntiin. Ihan vaan koska mä voin.

Kuvia teinivuosilta ei valitettavasti (tai onneksi) digitaalisessa muodossa löytynyt, mutta tässä pari esimerkkiä nykyistä suosikeista.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Kirjoittaja:

Kolmekymppinen daami, joka etsii tasapainoa elämään.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s