8000€ ruokaan vuodessa – mihin kulutan ja missä säästän

Mä en ole koskaan ollut kovin hyvä säästämään. ASP-tilini avasin vasta vuosi sitten, kun ensimmäiset haaveet omasta asunnosta syntyivät. Muutoinkin suhtautumiseni rahaan on ollut aiemmin jokseenkin yksioikoista: sitä tulee ja sitä menee.

Kolmenkympin häämöttäessä muutaman vuoden päässä olen alkanut ajattelemaan asiaa eri valossa. Varsinkin, kun tulotaso on pysynyt riittävän hyvänä jo pidempään, on ollut mahdollista säästää ja pohtia mm. kulutustavaroiden kestävyyttä ja eettisyyttä. Toisin sanoen, on ollut mahdollisuus tehdä vapaammin valintoja.

Olettekin ehkä kuulleet Pivosta? Mobiilisovellus, johon liität maksukorttisi. Sovellus kerää dataa jokaisesta ostoksestasi ja lajittelee ne eri kategorioihin. Latasin sovelluksen viime vuoden alussa, joten nyt oli hyvä hetki kurkistaa mihin rahani oikein menevät verojen ja muiden pakollisten kulujen jälkeen. Yllätyin ja ehkä hieman järkytyin. Muutamiin asioihin on mielestäni täysin ok käyttää rahaa ja osassa pitäisi osata karsia.

Tässä muutama isoimmista kohteista:

 • Matkustaminen 3202€
 • Ravintolat 3894€
 • Vaatteet 4059€

Matkustaminen on mulle henkireikä. Jäin matkakoukkuun vuoden 2009 Intian matkalla. Sen jälkeen ei ole ollut paluuta. Hyvä niin. Olen päässyt käymään upeissa paikoissa, oppinut valtavasti itsestäni ja muista kulttuureista. Viime vuonna kävin Espanjassa, Saksassa, Ruotsissa ja Virossa. Reilut 3000€ on mielestäni siitä huvista kohtuullinen hinta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Laivassa matkalla Sitgesiin. Yksi viime vuoden mieleenpainuvimmista päivistä. 

R a k a s t a n ruokaa. Silti yllätyin, kuinka paljon olen syytänyt rahaa ravintoihin. Kaikista ravintolakäynneistä en ole edes itse maksanut mitään, kiitos poikaystävän, yhteistyökumppaneiden ja Toptasten blogin. Ruokakauppaan meni toiset 4000€. Se oli kieltämättä pettymys ja nyt on skarppauksen paikka. Meillä onkin Jarin kanssa kotona uusi systeemi, joilla kulut on tarkoitus laskea puoleen. Kerron siitä myöhemmin lisää.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Ravintolavierailuja kertyi viime vuonna kymmeniä. Tämä pasta-annos löytyy Zum Beispielin listalta.

Vaatteet (sis. laukut ym). Tämä tuli täysin kulman takaa. Luulin käyttäväni verrattain vähän rahaa vaatteisiin. Toisaalta, olen alkanut satsaamaan enemmän laatuun. Ostan vähemmän, mutta laadukkaampia. Pyrin suosimaan kotimaista mahdollisuuksien mukaan. Tähän aion silti kiinnittää jatkossa enemmän huomiota.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jostain on säästettävä, jotta matkustelu ja ravintoloissa käyminen on mahdollista. Suurimmat säästökohteet ovat asuminen ja autottomuus. Asumme Espoossa hieman syrjemmässä, joten vuokra on asunnon kokoon nähden edullinen. Matka Helsingin keskustaan kestää 45 min. En ole siitä huolimatta halunnut hankkia autoa, sillä julkiset kulkevat pääkaupunkiseudulla kohtuullisen hyvin ja tiedän minkälainen kuluerä auto on.

En osaa sanoa, ovatko luettelemani luvut suuria tai pieniä. Osalle nämä ovat karkkirahoja, osalle pöyristyttäviä lukuja. Ymmärrän myös, että olen onnellisessa asemassa moniin verrattuna. Toisaalta olen tehnyt tietoisia päätöksiä, jotka mahdollistavat rahankäyttöni: minulla ei ole esimerkiksi omistusasuntoa tai lapsia. Aion nauttia vapaudesta, kunnes elämän fokus muuttuu toiseen suuntaan ja edellämainitut asiat nousevat tärkeämmiksi. Tottakai elämässä tapahtuu asioita, joihin ei voi vaikuttaa. Sairaudet tai työttömyys voivat esimerkiksi viedä elintason hetkessä. Täytyy arvostaa nykyistä tilannettani.

Jokaisella on oikeus käyttää rahansa kuten huvittaa. Omalla työlläni olen rahani ansainnut. Itse saan suunnattomasti iloa matkustelusta ja sosiaalisesta syömisestä. Eikö elämän tarkoitus ole olla mahdollisimman onnellinen? Onnellisuus ei koostu vain rahan kautta saavutetuista elämyksistä, mutta on varmasti turvallista sanoa, ettei niistä haittaakaan ole. Välillä on kuitenkin järkevää kurkistaa taaksepäin ja miettiä omaa kulutusta. Itselleni tämä oli ainakin hyvin avartava kokemus.

Olisi kiva kuulla miten te suhtaudutte kuluttamiseen. Mihin te käytätte rahaa ja missä säästätte?

 

Kirjoittaja:

Kolmekymppinen daami, joka etsii tasapainoa elämään.

3 thoughts on “8000€ ruokaan vuodessa – mihin kulutan ja missä säästän

 1. Aivan ihana kertomus elämästä nauttimisesta!

  Avaan pari omaa lukua vertailun vuoksi:
  (Vuoden 2016 toteutuneet luvut)
  – Vapaa-aika & matkailu 2250
  – Ruoka 6647
  – Ravintolat ja baarit 1947
  – Vaatteet ja asusteet 1469

  MUTTA nämä luvut on koko meidän neljän hengen perheen yhteensä. Koko vuodelta. No, meilläpä on 2 autoa = 9328 €/ vuosi ja omat & lasten harrastukset 4273 €/v, että johonkin ne meidänkin rahat menee 🙂

  Mun intohimoni suurin kohde kuitenkin on taloudellinen suunnittelu, säästäminen ja onnistuminen. Rakkain harrastukseni numeroiden tutkiminen ja sijoitussuunnitelmien rakenteleminen.

  Siksipä tällainen pihi nihilisti oikein innostui, kun luin miten joku tekee sitä mistä eniten nauttii ja satsaa siihen myös taloudellisesti.

  Lisäksi, kun nämä satsaukset lisää vielä toistenkin ihmisten (ja pienyrittäjien!) hyvinvointia, niin mikäpä sen hienompaa.

  Super peukku Reetta K. !

  Tykkää

  1. Moikka Elina,

   Kiva, kun laitoit kommenttia! Oli todella mielenkiintoista kuulla teidän kulutuskohteista. Kuulostaa varsin maltilliselle, mutta erityisesti tuo kahden auton osuus hieman järkytti. Vahvisti entisestään päätöstä pysyä julkisten käyttäjänä 😀 Lasten harrastukset on nykyään todella kalliita, mutta voin sanoa 15 vuotta yleisurheilua harrastaneena, että se on todellakin joka pennin arvoista.

   Toivoisin välillä, että minussa olisi ripaus pihistelijää, mutta ominaisuus loistaa (ainakin toistaiseksi) poissaoloaan. Onneksi näissä ole väärää tai oikeaa tapaa. Mikä nyt vain tekee onnelliseksi 🙂
   -Reetta

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s