(Melkein) tipaton syyskuu

En tiedä muista, mutta itsellä kesällä tulee nautittua useammin lasi viiniä tai jokin päätähuumavan ihastuttava cocktail. Vaikka alkoholia ei kuluttaisikaan järisyttäviä määriä, sen vaikutukset tuntuvat kehossa. En muista milloin viimeksi olen tietoisesti pitänyt tipattoman kuukauden, joten syyskuussa korkki oli kiinni. Ainoaksi poikkeukseksi otin parin päivän Berliinin matkan, jossa kulutus oli kuitenkin minimaalista.

Yllättävintä oli huomata tuon kuukauden aikana, kuinka paljon lasillisia loppuen lopuksi kertyisi pelkästään jo työn puolesta. Viestintäalan yrittäjänä tapaan paljon ihmisiä, käyn illallisilla, tapahtumissa ja erilaisissa juhlissa. Laskin, että jo yhden viikon aikana kuohuvaa olisi ollut tarjolla neljässä eri tilaisuudessa. Illallisilla lasillisia olisi kulunut luultavasti kaksi. Lopputulos olisi ollut 4-8 lasillisen välillä. Kuukaudessa se tekee 12-32 lasillista. Kuulostaa yhtäkkiä aika paljolta. Toki aina voi ja välillä kannattaakin valita alkoholiton vaihtoehto.

Ei kuukaudessa tietenkään ihmeitä tapahdu, mutta muutaman asian huomasin. Jätin viikonloppujen kokkailuillat ja muut illanvietot välistä, jotta saisin opintoja eteenpäin. Perjantain ei tarvitse venähtää kuin kahteentoista asti illalla ja motivaatio opiskeluun lauantaina lähentelee pyöreää nollaa. Käytin kaikki viikonloput kouluhommiin. Onnistuin raportoimaan rästitehtäviä 30 pisteen edestä, mikä vastaa puolen vuoden opintoja.

Toinen asia on yleinen olotila. Paino tippui muutaman kilon, mikä tietysti johtuu varmasti monesta muustakin asiasta, kuten vähennetystä herkuttelusta. Yökerhoissa en juurikaan viihdy, mutta rakastan kutsua ystäviä kylään ja tarjota viiniä ruoan kanssa. Siitä en tule jatkossakaan luopumaan, mutta tämä kuukauden testi sai ajattelemaan, että ruoka&viini-iltoja kannattaa ehkä vähentää yhteen kertaan kuukaudessa.

Alkoholin käyttö menee sykleissä, kesä ja pikkujoulukausi ovat varmasti raskaampia. Syksyllä onkin hyvä hetki viihtyä luonnossa, syödä terveellisesti ja urheilla. Kerätä voimia tulevaan pikkujoulukauteen, jonka aion viettää tänä vuonna taatusti hieman leppoisammin.

Olisi kiva kuulla teidän kokemuksia tipattomista tai kokonaan alkoholista luopumisesta, joten kommentoikaa vapaasti 🙂

Processed with Snapseed.
Hyviä alkoholittomia versioita alkaa löytymään koko ajan enemmän. Esimerkiksi tämä Shaker’sin hedelmäinen mocktail upposi kuin häkä.

-Reetta

 

Kirjoittaja:

Kolmekymppinen daami, joka etsii tasapainoa elämään.

3 thoughts on “(Melkein) tipaton syyskuu

 1. Hyvä kirjoitus Reetta! 🙂 Alkoholikulttuuri on muutoksessa, vaikkakin hitaassa sellaisessa. Meidän ikäluokka taitaa aika suurelta osin olla maltillista alkoholin kulutuksessaan. Ainakin kerrallaan. Kuten mainitsit, pienistä puroista voi kasvaa joki.

  Itse käytän alkoholia epäsäännöllisesti, olen laillasi sosiaalisissa tilanteissa juova. Olen laittanut merkille, että saatan olla ihan huomaamatta kuukauden tai parikin ilman annoksen annosta, mikäli tuolle ajanjaksolle ei ole sattunut erityisiä illanviettoja tai juhlatilaisuuksia. En arastele valita muita virvokkeita vaikka seurassa juotaisiin alkoholia, valintani menee fiiliksen mukaan, enkä ”ota edes yhtä” ilman että todella nauttisin valitsemastani juomasta. Tietenkin muita huonoja tapoja löytyy. En taida tarvita saatika uskaltaa päästää sitä estottomuutta valloilleen, mikä vähänkään runsaamman alkoholin nauttimisen myötä kihahtaa hattuun. Olen ilman sitäkin hyvä eläytymään ja heittäytymään jos tilanne niin ohjaa.

  Kuplajuoma kruunaa fiiliksen kyllä niin ihasti, etten luovu sen erityisyydestä hetkinä, joina iloitaan onnistumisista ja jälleennäkemisistä. Saunon melkolailla joka viikonloppu, mutten saunasidukkaa kaipaa kuin harvakseltaan. Kuten sanottu, useampi kerta vierähtää kuin huomaamatta ilmankin. Uskallan sanoa, että koko vuoden juhlinnat, jolloin otan enemmän kuin kaksi alkoholiannosta kerralla, voi laskea yhden käden sormilla.

  Tykkää

 2. Hyvä kirjoitus Reetta! 🙂

  Alkoholikulttuuri on muutoksessa, vaikkakin hitaassa sellaisessa. Meidän ikäluokka taitaa aika suurelta osin olla maltillista alkoholin kulutuksessaan. Ainakin kerrallaan. Kuten mainitsit, pienistä puroista voi kasvaa joki.

  Itse käytän alkoholia epäsäännöllisesti, olen laillasi sosiaalisissa tilanteissa juova. Olen laittanut merkille, että saatan olla ihan huomaamatta kuukauden tai parikin ilman annoksen annosta, mikäli tuolle ajanjaksolle ei ole sattunut erityisiä illanviettoja tai juhlatilaisuuksia. En arastele valita muita virvokkeita vaikka seurassa juotaisiin alkoholia, valintani menee fiiliksen mukaan, enkä ”ota edes yhtä” ilman että todella nauttisin valitsemastani juomasta. Tietenkin muita huonoja tapoja löytyy. En taida tarvita saatika uskaltaa päästää sitä estottomuutta valloilleen, mikä vähänkään runsaamman alkoholin nauttimisen myötä kihahtaa hattuun. Olen ilman sitäkin hyvä eläytymään ja heittäytymään jos tilanne niin ohjaa.

  Kuplajuoma kruunaa fiiliksen kyllä niin ihasti, etten luovu sen erityisyydestä hetkinä, joina iloitaan onnistumisista ja jälleennäkemisistä!

  Saunon melkolailla joka viikonloppu, mutten saunasidukkaa kaipaa kuin harvakseltaan. Kuten sanottu, useampi kerta vierähtää kuin huomaamatta ilmankin. Uskallan sanoa, että koko vuoden juhlinnat, jolloin otan enemmän kuin kaksi alkoholiannosta kerralla, voi laskea yhden käden sormilla. Kasvatuksella on varmasti ollut osuutensa rentoon asenteeseeni. Meillä alkoholia ei ole ns. demonisoitu vaan sen(kin) suhteen oltu suoria ja rempseitä, joten en ole kokenut sitä esim. kapinan välineeksi tai roolien ylläpitäjäksi.

  Tykkää

  1. Moikka ja kiitos 🙂

   Hyviä pointteja, huippua että jaoit sun ajatukset! Sun alkoholin kulutus kuulostaa olevan juuri sellaista, kun sen kannattaakin olla. Lasi kuplivaa kuuluu ehdottomasti juhlatilaisuuksiin.

   Musta tuntuu, että meidän ikäluokassa on vielä aika paljon kulutusta nuorempiin verrattuna. Veikkaan, että treenaus- ja hyvinvointikulttuuri on muuttanut tapoja. Joka viikonloppuinen ryyppääminen ei ole enää trendikästä. Ja hyvä niin.

   Työelämän kautta on syntynyt ajatus siitä, että osalla alkoholin käyttö voi mennä liiallisen ”altistuksen” takia yli. Kun alkoholia on tarjolla niin paljon ja jos se lasin joka kerta ottaa, voi huomaamattaan opettaa itsensä siihen, että jokaiseen tilaisuuteen kuuluu lasi tai useampi. Pitää vaan toivoa, että ihmiset heräävät tilanteeseen ajoissa. Ja ehkä näin kohtuukäyttäjänäkin on hyvä välillä pohtia, voisiko jotain tehdä toisin.

   Eilen kävin muuten dinnerillä ja se pari lasillista riitti. Sitten kotiin levähtämään, että tänään jaksaa kirjoittaa kouluraportteja 😉

   -Reetta

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s